Home

100 km wandelplezier via knooppunten
Home » Onze wandeling: Ingrid

Onze wandeling: Ingrid

Iedere maand beschrijft iemand vanuit het  bestuur van KnopenLopen zijn favoriete wandeling. Vandaag wil ik jullie meenemen in een mooie lange wandeling in ronenberg en Sevenum. Een deel van deze wandeling loopt over het Petranpad. Dit is een rondwandeling van 111 km  langs de rand van de gemeente Horst aan de Maas  en loopt door een groot aantal natuurgebieden. Op de achterkant van de KnopenLopenkaart van Horst aan de Maas staat een overzichtskaartje van het hele pad en zijn 9 etappes van 10-15 km benoemd in knooppunten. Het pad is van knooppunt tot knooppunt in één richting bewegwijzerd met een eigen logo, zie bijgaande foto.

Vorige zomer heb ik dit pad in 11 zelf ingedeelde etappes van 10 km gelopen en het was één grote ontdekkingstocht vol verrassingen. Nooit geweten dat er zo dichtbij zulke mooie gebieden en verschillende landschappen zijn. Het Petranpad komt ook regelmatig door een dorpje of langs leuke horeca in het buitengebied. In het noorden loopt het pad voor een deel door het knopenlopen-netwerk van Venray. Dan is het even wennen aan de andere kleurstellingen en de zilverkleurige bordjes zijn ook net wat minder zichtbaar en leesbaar. Maar het Petranpad-logo is op elk knooppunt te vinden en het loopt erg gemakkelijk, net als bij een lange-afstands-wandeling waarbij je de rood-witte streepjes volgt. Er zijn ook nog twee doorsteken gemaakt die ook met Petrapad-logo zijn bewegwijzerd. De tweede doorsteek loopt deels door Kronenberg en Sevenum. Voor wie graag lange-afstands-wandelingen loopt of af en toe eens dichtbij huis een ander route wil lopen én het geen bezwaar vindt om vervoer te regelen (1 auto op eindpunt, 1 auto op beginpunt) is het Petranpad echt een aanrader. Let er wel op dat het pad maar één kant op bewegwijzerd is.

Nu naar mijn wandeling. De route loopt als volgt: 18 – 91 – 92 – 30 – 33 - 34 – 35 – 48  - 49 – 42 – 70 – 61 – 62 – 64 – 67 – 23 - 22 – 21 – 20 - 18. De totale lengte is 15,8 km.

De wandeling begint bij de kerk van Kronenberg en na een kort stukje Peelstraat loop je bij de knooppunten 91 en 92 langs de beek op een heel mooi pad dat ik vorig jaar ook pas voor het eerst heb ontdekt. 

In de winter kan het hier flink nat zijn, nu is het goed te doen. Bij Knooppunt 92 komen we op een van de doorsteken van het Petranpad terecht. Vanaf nu kun je de tekens van het Petranpad volgen. Achtereenvolgens komen we door de bossen van de Heesberg en de Steegberg. Bij Toverland duiken we het laatste stukje bos in en bij knooppunt 42 (aan de Middenpeelweg) komen we op het grote Petranpad uit. Hier gaat het pad twee kanten uit, wij houden links aan. Bij het volgende knooppunt (70) zijn we vrijwel  op de helft van deze wandeling en hier is volop horeca voor een eventuele tussenstop. Achter LaPlace loopt het Petranpad verder langs de Groote Molenbeek. Bij knooppunt 64 verlaten we het Petranpad om weer richting Kronenberg te gaan. Voor het eerst deze wandeling komen we door een open gebied. Net voordat de Kronenbergse kerk zichtbaar wordt schieten we weer het bos in van de Steegberg en komen uit bij de visvijver. Voor een laatste pauze komen we langs het terras van Croonenborgh en dan eindigen we na ruim 15 km in de benen bij de Kronenbergse kerk.

Ingrid van Enckevort


______________________

Dauwtrappen

______________________

Sevenumse Wandel4Daagse

We wandelen in 2024 van woensdag 19 juni tot en met zaterdag 22 juni.