Home

100 km wandelplezier via knooppunten
Home » Onze wandeling Ingrid

Onze wandeling Ingrid

Wandelen in de omgeving van Zaerum

Ruim een jaar ben ik (weer) actief voor de stichting KnopenLopen. Als fervent wandelaar en inwoner van Kronenberg vind ik het leuk om actief een bijdrage te leveren voor het wandelroutenetwerk in Sevenum, Kronenberg en Evertsoord. Het leuke van KnopenLopen is dat je telkens andere routes kunt maken en daardoor ook regelmatig nieuwe paadjes ontdekt of bijzonderheden aan de route. Ter variatie loop ik ook regelmatig over de wandelpaden van omliggende dorpen en gemeentes. Onlangs stuitte ik tijdens mijn werk in het huis van de Gemeente in Panningen op het volgende boekje:  ’20 dorpsommetjes in Leudal en Peel en Maas’. De ommetjes in dit boekje zijn 2 tot 7,5 km lang, liggen in of nabij een dorpskern, zijn gekoppeld aan knooppunten en hebben minimaal één horecapunt onderweg. Ideale wandelroutes voor winterse middagen! Onlangs heb ik de mist en kou getrotseerd en het ommetje Helden gelopen. Een kwartier rijden vanaf Sevenum ontdek je dan hele mooie plekjes en paadjes. Na 12,5 jaar werken in Peel en Maas dacht ik Helden toch wel aardig te kennen maar ik kwam onderweg toch op veel niet eerder verkend terrein. Een leuke afwisselende route door een stukje bos, langs beken en oude dorpsstraten.

Dorps-ommetje Helden, 5 km, knooppunten 10-13-14-12-11-88-89-84-72-75-76-10

De route start bij gemeenschapshuis Kerkeböske aan de Kloosterstraat en van daaruit loop je een stukje van de Heldense Bossen. De route loopt verder aan de oostkant van Helden langs de Kwistbeek. Na het oversteken van de drukke Molenstraat kom je langs de visvijver en een stuk drassige grond. Uit de toelichting van de route las ik ook dat het dorpje Helden van oorsprong betekent ‘Dorp bij het moeras’. Held=moeras en Dene=nederzetting. De route pakt vervolgens nog een stukje Panningen mee en via de historische Ruijsstraat kom je al snel weer in Helden terecht en via het centrum weer terug bij het Kerkeböske. Daar kun je prima terecht voor een kop koffie om weer op te warmen.

De komende weken ga ik verder op ontdekkingstocht via de routes in dit boekje. Zo lijken me de Beringerzandroute tussen Grashoek en Beringe (7,5 km) en de kastelen en kunstroute van Baarlo (4,5 km) ook zeker de moeite waard. Op basis van het kaartje in het boekje kun je ook nog gemakkelijk de routes inkorten of uitbreiden. De boekjes zijn verkrijgbaar bij o.a. de VVV in Panningen, Baarlo en Kessel. Veel wandelplezier!

Ingrid van Enckevort


______________________

Dauwtrappen

______________________

Sevenumse Wandel4Daagse

We wandelen in 2024 van woensdag 19 juni tot en met zaterdag 22 juni.