Home

100 km wandelplezier via knooppunten
Home » Onze wandeling: Hay

Onze wandeling: Hay

Mijn Knopen Lopen verhaal

Mijn naam is Hay Verrijth en al zes jaar ben ik lid van Stichting Knopen Lopen.

Ik ben geboren in de Steeghoek te Sevenum. Wij hadden thuis een boerderij en ik ging als kind al regelmatig met mijn vader de natuur in met onze trouwe herdershond. Met paard en kar gingen we turf halen in de Pieël en Liessel. Dan reden we over het zandkarrenspoor langs Toverland, waar ook een zandfietspad lag. Ook gingen we dennenappels rapen in de bossen, die we vervolgens in jutte zakken deden. Ze waren bedoeld om het fornuis en de sopketel mee aan te maken. Zo hadden we warm water om ons mee te wassen in een teil met groene zeep. Op zondagmiddag gingen we vaak een wandeling maken in het heidegebied en de bossen tegenover Toverland en de graskuilen. Hier woonde toen nog de nachtzwaluw. Ook gingen we met mijn vader bezem- en schoppenstelen zagen in het Saör (achter het Most). De Pasberg en omgeving was ons speeldomein. Mijn belangstelling voor de natuur is dus al op jonge leeftijd ontstaan.

Knopen Lopen is een groep mensen, bestaande uit bestuur en vrijwilligers, die het wandelgebied van de voormalige gemeente Sevenum beheren. We zetten we ons onder andere in voor het onderhouden en eventueel verfraaien van wandelroutes. Het netwerk van wegen en wandelpaden bestaat uit ongeveer 100 kilometer. Sevenum was de eerste gemeente in Limburg die met Knopen Lopen routes is begonnen. Na de herindeling is Knopen Lopen als wandelgebied onder het landschap van Horst aan de Maas gaan vallen. Alle knooppunten bordjes zijn toen vervangen.

Mijn taak, als bestuurslid, is het beheren van het gebied, het routeonderhoud en het aansturen van de vrijwilligers. Het is belangrijk om nog meer uit de huidige routes te halen, bijvoorbeeld de vistrappen zichtbaar maken bij de Molenbeek langs de Maasbreeseweg en het verleggen van het pad langs de dikste eikenboom nabij de Krukkum. Ook de aanleg van D’n Oeëze en het Joepiepedje (beiden samen met de Groengroep) en de Heesbeemden bij de Blakt, zijn enkele voorbeelden van projecten van Knopen Lopen.

Op korte termijn gaan we nog een nieuw stukje Bedelaarspad toevoegen en een verandering aanbrengen bij het vleermuizenverblijf nabij de Dorperdijk. Daarnaast gaan we in de toekomst een knooppunt aanbrengen bij het nog te plaatsen monument Hoeve Rust Roest, aansluitend op ons bestaande netwerk.

Eventuele klachten die via het landschap Horst aan de Maas of via het routebureau binnenkomen, worden ook door ons behandeld.

Sevenum heeft diverse prachtige gebieden, waar Knopen Lopen routes doorheen lopen. Voorbeelden hiervan zijn onder meer de routes langs de Molenbeek, de Heesbeemden, de Elsbeemden, de Steegbergen, het bosgebied in Kronenberg, de Mariapeel en het uitzicht op de Zuringspeel. Ik kan dan ook iedereen aanraden eens een van onze routes te lopen!

Tot slot organiseren we jaarlijks onder andere het Knopen Lopen dauwtrappen en om de twee jaar het Knopen Lopen culinair. Waar menigeen inmiddels al leuke en mooie herinneringen aan heeft.

21 september is er een Pieëlburgerwandeling.

Ik wens iedereen heel veel wandelplezier!

Hay Verrijth


______________________

Dauwtrappen

______________________

Sevenumse Wandel4Daagse

We wandelen in 2024 van woensdag 19 juni tot en met zaterdag 22 juni.